Cégeknek

A családi napközi szerepe a család és a munka összeegyeztetésében

Hazánkban a HR vezetőknek naponta kell szembesülniük a kisgyermekes dolgozók problémáival: ha visszajönnének dolgozni, akkor nehezen megoldott a gyermekük ellátása, gyakoriak a gyermekbetegségek, megoldhatatlan mennyiségűek a gyermekintézmények szünetei. Ha otthon maradnak gyermekvállalás után, akkor meg kell oldani a helyettesítésüket, majd a visszatéréskor külön feladatként jelenik meg a megkopott kompetenciák frissítése.

Pedig komoly potenciál rejtőzne a kisgyermekes munkavállalókban, ha megoldott lenne az atipikus foglalkoztatás és a rugalmas kisgyermekellátás

A teljes cikket itt olvashatod!

tovább A családi napközi szerepe a család és a munka összeegyeztetésében című tartalmat

Kinek jó a céges családi napközi?

A céges családi napközi nem a bölcsek köve.

Tudjuk, hogy vannak bevált, remek megoldások, melyekkel támogatható a család és a fizetett munka összehangolása. Ilyen a távmunka, az osztott munkakör, a részmunkaidős foglalkoztatás. Örülünk, ha hazánkban is elterjednek ezek a lehetőségek, minden platformon támogatjuk ezt.

Azonban vannak olyan foglalkozások, munkakörök, hivatások, élethelyzetek, amikor mindez nem jelent valódi megoldást. Nem lehet távmunkában embereket gyógyítani, hajat vágni, gyógyszert készíteni. Nem telepíthető senkinek sem az otthonába egy banki beléptetőrendszer. Nem megoldás egy részmunkaidős állás annak, akinek a teljes munkaidőben megkereshető jövedelemre van szüksége. Egy mikrovállalkozás vezetője sem tud maga helyett senkit sem hadba fogni.

Nekik jó az, ha a gyermekük ellátása nem önállóan megoldandó feladat. Nekik kell mindehhez támogatást nyújtani a társadalomnak és a munkáltatónak egyaránt. Ez is társadalmi felelősségvállalás (CSR). Nekik jó a céges családi napközi.

tovább Kinek jó a céges családi napközi? című tartalmat

Dolgozó szülők a cégnél

Cégek és családok

Amikor egy munkavállaló belép egy céghez, sokszor nem tudja még, mikor és hány gyermeke lesz. Ő is és a cég is egy dologban biztos a szerződéskötéskor: szükség van a munkájára. Ha elégedett a cégnél, jól teljesít. Ez pedig akkor sem változik, ha a munkavállaló történetesen családot alapít.

Egy gyermek érkezésével a cég szempontjából is sok dolog megváltozik. Az anya akár évekre kieshet a munkából, tudása értéktelenedik, helyettesítése nehezen megoldható. A szülőnek, akár apa vagy anya, minden hétköznap délután és évente 2-4 hónapnak megfelelő időben (közoktatás szünetei) kell gyermekfelügyeletet megoldania, függetlenül attól, hogy ez a munkaidejéhez hogyan viszonyul. Ehhez társulnak a gyerekbetegségek kiszámíthatatlan hetei. Munkaidejében is hajlamos lehet arra, hogy gondolatai a gyermek körül forogjanak, főleg akkor, ha a gyermek elhelyezése nem megnyugtató.

Mindez a cégnek HR-tervezési nehézségeket, munkavállalónként évente akár plusz 2 hónapnyi bruttó bérnek megfelelő költséget, a termelésben pedig jelentős veszteséget okozhat.

tovább Dolgozó szülők a cégnél című tartalmat

Céges Családi Napközi Program

A közösség igényei - ELŐZMÉNYEK

Projektünk célja segíteni a munkáltatókat és a kisgyermekes családokat abban, hogy a szülők munkát tudjanak vállalni a gyermeknevelés mellett. 
 
Ez ma Magyarországon nem egyszerű: a kisgyermekes nők a GYES-szokások miatt a külföldi gyakorlatnál sokkal tovább maradnak otthon a gyermekükkel. De ha vissza is térnének, térnek dolgozni, a poszt-szocialista intézményi ellátórendszer nem nevezhető családbarátnak:
  • rugalmatlan a bölcsődei, óvodai, iskolai napközis nyitva tartás (így szinte kivitelezhetetlen a teljes munkaidős munkavállalás, a részmunkaidő pedig nem terjedt el),
  • sok a szünet (évi 40-55 nap, ami alatt a szülőnek kell megoldania a gyermeke ellátását)
  • nagyok a csoportlétszámok, így igen gyakoriak a fertőzéses megbetegedések (ez kiszámíthatatlan táppénzes periódusokkal szabdalja a munkaidőt)